OCMW Grobbendonk blijft slachtoffer van politieke spelletjes.  Al van bij het aantreden van deze meerderheid in 2012, lijdt het OCMW het meest onder de politieke afrekeningen die er gaande zijn tussen N-VA en CD&V, met de sp.a die erbij staat te kijken. Ook de recente 'onafhankelijke' bemiddelingspoging is, ondanks de kostprijs van 66.000€, gedoemd om te mislukken, aldus Open Vld.

Op de gemeenteraad van 12 januari vroeg Open Vld om eindelijk werk te maken van een échte oplossing voor de aanslepende problemen in het OCMW van Grobbendonk.

Naar aanleiding van de goedkeuring van de aangepaste meerjarenplanning en budget voor 2016 herinnerde fractieleider Martine Taelman aan de petitie die in het najaar van 2015 werd rondgestuurd door het personeel van het rusthuis.

Hierin werd nogmaals de alarmbel geluid: de dienstverlening naar de bewoners van het rusthuis toe komt volgens de ondertekenaars in het gedrang. Door de aanhoudende problemen zijn er reeds verschillende personeelsleden opgestapt. Er zijn ook heel wat langdurig zieken.. Open Vld herhaalt de vraag aan de (nieuwe) burgemeester om een oplossing uit te werken.

Vooral de melding dat omwille van het personeelsgebrek ouderen soms al vanaf 5 uur 's morgens uit hun bed gehaald worden om te wassen, doet Martine Taelman steigeren. OCMW raadslid Marianne Verhaert had eind vorig jaar in het OCMW gevraagd om halftijds een bijkomend personeelslid aan te werven voor bepaalde duur. De meerderheid ging hier niet op in.

Anderzijds wordt er wel 66.000 euro uitgegeven aan een bemiddelingspoging door een privéfirma, Stanwick, terwijl er ook een gratis bemiddelaar voorhanden was via de provincie. Martine Taelman uitte haar bezorgdheid over het gebrek aan onafhankelijkheid van de bemiddeling.

De raad besliste om het aangeduide bureau een verkennend gesprek te laten voeren met drie raadsleden van de meerderheid. Dit 'gesprek' wordt zeer ruim geïnterpreteerd, blijkbaar zijn deze raadsleden samen met de bemiddelaar reeds een coachingstraject aan het uitstippelen zonder dat de bemiddelaar alle klokken gehoord heeft. Wanneer een bemiddelingstraject heel duidelijk enkel vanuit de hoek van de meerderheid wordt gestuurd, schept dit geen vertrouwen naar het personeel toe.

"De kans is dan ook heel groot dat deze –dure- bemiddelingspoging al van bij het begin tot mislukken gedoemd is," stelt Martine Taelman.
Marianne Verhaert: " Men had met de 66.000 euro van de belastingbetaler dan beter twee personeelsleden voor het rusthuis betaald."

Sereniteit

Kersvers burgemeester Eric Van Meensel (N-VA) vroeg in dit dossier sereniteit gebaseerd op de juiste informatie. De nieuwe OCMW-voorzitster Ann Appeltans-Janssen (CD&V) antwoordde Taelman alvast dat de bemiddelaar/coach voor iedereen openstaat. Hij komt bovendien op de OCMW-raad van 18 januari een stand van zaken geven.'